www.vipbebe.ro

ISTORIA JUCARIILOR

Dintotdeauna, copiilor le-a placut sa se joace. Insa, jucariile, principalele obiecte ale jocului, nu au existat de cand exista si copiii pe pamant. Cineva a trebuit sa le inventeze. Daca pe vremuri, bunica in copilaria ei se juca cu roata de lemn, parintii nostri se jucau cu papusi de carpa sau cu papusi cu ceara, noi ne jucam cu jucarii de plastic sau de lemn, in ziua de azi, copiii nostri au cele mai frumoase si cele mai avansate jucarii care sa-i incante si sa-i distreze.

Cele mai vechi jucarii se pare ca au fost cele din lemn, pe care copiii mai mari, atunci cand nu erau luati la munca de catre parinti, si le confectionau singuri, din nostalgia de a nu fi avut niciodata o jucarie cu care sa se distreze in copilarie. Tot lemnul a fost si principalul material pentru confectionarea cuburilor de construit, jocuri special create pentru dezvoltarea fizica si psihica a copilului. Primii care au produs aceste jocuri au fost nemtii, ei aducand pe piata, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, tot felul de figuri geometrice, cu ajutorul carora se puteau construi case, ferme sau alte cladiri, care ii pasionau pe cei mici.

Ca sa faci dintr-o buturuga o papusa de lemn sau o macara in miniatura, iti trebuie mai intai de toate multa indemanare, pricepere si chef de munca. Iata motivul pentru care, in urma cu trei sute de ani, parintii s-au gandit sa inlocuiasca materia prima a jucariilor. Mamelor le era mult mai usor sa confectioneze in propriile gospodarii, papusi din carpe sau din ate. Cu timpul, lumea a evoluat si, de la cateva fire de ata si niste carpe nefolositoare, din care se confectionau papusile, au aparut minunatele jucarii de plus care ii incanta atat pe copii, cat si pe oamenii mari. Papusile de carpa au aparut pe piata in jurul anului 1850. Cand acestea au inceput sa se produca in masa, tesatura era vopsita cu diverse uleiuri pentru ca aceste papusi sa para cat mai reale. Toate papusile confectionate vreodata aveau aproape aceeasi infatisare, reprezentand un chip uman.

Vezi toate articolele